Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging

Voor het houden van sierduiven heeft u in ieder geval een hok nodig waarin u de duiven kunt huisvesten. Waar dit hok aan moet voldoen, leest u verder op de site bij huisvesting. Maar waar het allemaal om draait, zijn natuurlijk de duiven.

duif erlauers Erlauer Tuimelaars, foto: Han Sijmons

Welk Ras?
Voordat u tot aanschaf overgaat, zult u zich eerst moeten afvragen welk ras u graag in uw hok wilt hebben. Er zijn in Nederland ongeveer 250 rassen erkend door de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen (NBS). Er zijn grote en kleine rassen, elk met hun eigen kleurslagen. Keuze genoeg als u mee wilt doen met de tentoonstellingen. Op de tentoonstellingen, die van oktober tot en met maart worden gehouden, heeft u een goede mogelijkheid zich te oriënteren. Kijk bij een plaatselijke kleindiervereniging of bezoek eens een landelijke tentoonstelling waar u in contact kunt treden met fokkers van diverse rassen.
Als u net begint, is het beter om niet meer dan 1 ras te nemen. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Neem nooit te veel duiven en begin dan ook met één koppel om te wennen. Nazaten heeft u dan snel.

Voor een beginneling is het verstandig om bij verschillende duivenliefhebbers informatie in te winnen of zich bij een club aan te sluiten. Wanneer u lid wordt van een sierduivenliefhebbersvereniging zult u merken dat er genoeg liefhebbers zijn die willen helpen en eventueel u wat duiven willen schenken.

Mookee, foto: Boelie Rouw duif mookee

 

 

Waar kopen?
Als u geïnteresseerd bent in een bepaald ras, adviseren wij u om eerst contact op te nemen met de bijbehorende speciaalclub Daar kunnen ze u doorverwijzen naar de bekende fokkers. Ook bieden diverse liefhebbers hun duiven te koop aan via internet en in de fokkersbladen. Voor 15 Euro bent u al in het bezit van een koppel duiven.

Speciaalclub
Als u serieus verder wilt met het ras van uw keuze is het verstandig lid te worden van een speciaalclub. Hier is veel ervaring en kennis aanwezig omtrent de rassen. Bijna elk ras wordt wel vertegenwoordigd door een speciaalclub. Kijk op de link voor speciaalclubs van het betreffende ras.

Fokkerskaart en ringen
Als u mee wilt doen aan tentoonstellingen moet u lid zijn van een kleindierenvereniging of sierduivenliefhebbersvereniging die bij de NBS is aangesloten. Hier kunt u uw fokkerskaart en ringen bestellen.

Bron: Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen