Het caviahok
Er zijn verschillende soorten caviahokken,een hok met tralies en een hok met een plastic kap. Aan beide zitten voor- en nadelen. Een hok met tralies is voor de cavia leuker om tegen aan te klimmen en je kunt er gemakkelijk leuke en smakelijke dingen voor de cavia aanhangen. Wel heb je met een hok van tralies meer kans op zaagsel en hooi dat buiten de bak terechtkomt (maar ook dat valt best mee, want de onderbakken van tegenwoordig worden al wat hoger gemaakt! Bij een hok met plastic bak heb je dat niet, maar daar kunnen de cavia's moeilijk tegen op klimmen en je hebt minder mogelijkheden om er dingen aan op te hangen.
De inrichting van het caviahok
Wat moet er allemaal in het caviahok komen te staan/hangen? Ten eerste een voerbakje, het beste kun je daar een zwaar stenen bakje voor gebruiken dat niet gelijk omvalt als de cavia er met zijn voorpootjes op gaat staan. Dan hebben cavia's natuurlijk elke dag vers water nodig: je kunt kiezen uit een drinkbakje en een heel veel verschillende drinkflessen. Voordeel van een drinkfles is dat de cavia er niet doorheen kan rennen en dat er geen zaagsel en dergelijke in het water terecht komt. De hooiruif: een hooiruif is erg handig, want het hooi blijft dan goed schoon.
Huisje
Er zijn heel veel verschillende huisjes te koop in dierenwinkels, maar het is ook leuk om zelf een huisje te maken! Verf het huisje niet, want dat is slecht voor je cavia als die misschien aan het huisje gaat knagen.
Hangmat
Je kunt een hangmat kopen in de dierenwinkel, maar ook heel gemakkelijk zelf maken! Het beste kun je een stevige, wasbare stof gebruiken. Een paar centimeter extra voor de zoom, zodat je een uiteindelijke hangmat van 30x35 centimeter overhoudt.Dan moet je in de hoeken, tussen de laagjes, bandjes er aan stikken. Met aan het einde haakjes. Maak de bandjes ongeveer 11 centimeter lang, voor de preciese lengte moet je zelf even kijken hoe hoog je de hangmat wilt hangen. Wil je eerst eens uitproberen of je cavia het leuk vindt? Dan kun je een theedoek aan de 4 punten ophangen!
Slaapmandje
In dierenwinkels en tuincentra zijn slaapmandjes te koop! Hier kan je cavia heerlijk in liggen slapen.
Stoffen caviatunnel
Je kunt de stoffen caviatunnel het gemakkelijkst maken van een oude broekspijp, bij voorkeur van een spijkerbroek, want dat is goede stevige stof waardoor de tunnel niet in het midden inzakt. Aan de uiteinden ijzerdraad bevestigen, het buitenste randje stof om het ijzerdraad vouwen en dichtstikken, zo blijft de tunnel goed open staan.
Het hok schoonmaken
Het beste is om het hok zo'n 2 keer per week te verschonen. Om de onderbak goed schoon te houden, kun je kranten onderop leggen. Doe hier overheen een flinke laag zaagsel, zodat de cavia's niet aan de kranten kunnen komen. Je kunt bij cavia's beter geen stro gebruiken, omdat dit scherp kan zijn en in de voetzooltjes of oogjes kan prikken! Hooi is heel belangrijk voor cavia's, dit mogen ze dan ook onbeperkt hebben. Als je het hooi in een ruif doet, blijft het hygienisch.
Vachtverzorging
De meeste caviarassen zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Cavia's met normaal haar en rozetcavia's hoeven zeg maar nooit gekamd of geborsteld te worden. Bij uitzondering alleen met een zachte borstel of roterende kam.
De vachtverzorging van langharige cavia's vergt wat meer aandacht. Kam vooral het achterlijf, anders kan dit gaan klitten, door bijvoorbeeld stukjes hooi en zaagsel. Regelmatig kammen is van belang, ook kan het wel eens nodig zijn de cavia's te knippen (bij voorkeur scheren met een tondeuse, dit is veiliger) en te wassen. Wassen is bij de meeste caviarassen niet echt nodig, alhoewel het bij langharige cavia's wel eens nodig kan zijn. Gebruik hiervoor dan hondenshampoo of babyshampoo (prikt niet als het per ongeluk een keer in de oogjes komt) Het gemakkelijkst is om de cavia bijvoorbeeld in een teiltje te wassen. Zet de cavia in een met lauw warm water gevuld teiltje. Zorg dat er niet te veel water in zit, zodat de cavia nog makkelijk met z'n kopje boven het water uitkomt. Je kunt dan met een bekertje telkens wat water over de cavia heen gieten. Cavia's vatten heel snel kou! Zorg dus dat je de cavia goed afdroogt en/of droogfohnt. Zet de cavia daarna in een warme omgeving! Heb je een langharige cavia, was deze dan niet te vaak. Te vaak wassen van de cavia tast de huid(vetten) aan.
De nagels
De nagels van de cavia kun je heel goed zelf knippen, dit kun je doen met een gewoon nagelknippertje. Maar er zijn ook in de dierenwinkel speciale tangetjes te koop. Bij cavia's met lichte nagels is goed te zien waar het doorbloede gedeelte ('het leven') loopt, je kunt dan de nagel een klein stukje daarboven afknippen. Bij cavia's met zwarte nageltjes is het moeilijker, je kunt dan het best telkens voorzichtig een heel klein stukje afknippen. Als er toch per ongeluk enkele druppeltjes bloed vloeien, moet je een desinfecterend middel op een dot watten doen en dit op de bloedende plek drukken. Alleen al door de druk wordt het bloed vaak gestelpt.