Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging

Duiven zijn zeker niet veeleisend, maar dagelijks voer en vers drinkwater stellen zij zeer op prijs. Bij iedere dierenwinkel is sierduivenvoer te verkrijgen en verdere toebehoren zoals drink en voerbakken.

Badende Oud-Hollandse Meeuwen,
foto: Jan Kastelein
duif badende duiven

 


Een bad nemen, doen ze ook heel graag. Dit is goed voor hun conditie en verenpak. Het spreekt voor zich dat hygiëne bij duiven belangrijk is. Om ziektes te voorkomen zult u met regelmaat het hok moeten schoonmaken.

Voer en water
De duiven krijgen meestal twee maal per dag een mengeling van granen en peulvruchten. In elke dierenspeciaalzaak is prima voer te koop. Vaak voor de rasgroepen speciaal geselecteerd. Dan ook nog in kweek-, rui- en wintermengeling. Een duif eet per dag zo'n 30 gram.
Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, om het voer goed te kunnen verteren. Ook drinken ze om hun lichaam op temperatuur te houden. Let er dus op dat de drinkbak altijd gevuld is. In de zomer en als ze hun jongen voeren hebben ze tot 4 keer zoveel water nodig.
Naast het duivenvoer, hebben duiven mineralen nodig en potjes met grit en roodsteen mogen dan ook niet ontbreken voor een goede spijsvertering. Door het grit wordt het voedsel in de maag gemalen.
Om overlast van ratten en muizen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat er 's nachts geen voer in de voerbakken blijft liggen en dat de voervoorraad goed afgesloten wordt bewaard.
Meer over het voedsel van duiven kunt u lezen bij het onderdeel voeding.

duif voeding Een duif eet per dag 30 gram,
foto: Ronald van Dijk



Schoonmaken
Omdat ziekteverwekkende kiemen zich kunnen handhaven en vermeerderen in vuil en zo de duiven kunnen besmetten, moet het duivenhok regelmatig worden schoongemaakt. De ontlasting van de duiven wordt met behulp van een krabber van de vloer, de zitschapjes en uit de broedhokjes gekrabd. Omdat ook via drinkwater ziekten kunnen worden overgegeven, moeten ze niet alleen dagelijks ververst worden maar ook regelmatig met een borstel worden schoonmaakt.
Natuurlijk moeten ook de etensbakken zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt krijgen en bijvoorbeeld ook de manden waarin de duiven worden vervoerd.

Een bad
Duiven baden graag en het behoort tot de persoonlijke hygiëne van de duiven. Het baden heeft een stimulerende invloed op de veerverzorging en het moet daarom af en toe voor de duif mogelijk zijn een bad te nemen. Zet hiervoor een bak gevuld met ongeveer 10 cm water, in de tuin of in het hok. Laat het bad na het baden niet te lang staan, want soms drinken de duiven eruit, wat niet bevorderlijk is voor hun gezondheid. Om dit te voorkomen, kan aan het water een scheutje azijn of badzout worden toegevoegd. Dit heeft tevens een positief effect op de bevedering.

Ongedierte
Bij de duif komen een aantal parasieten voor die zich op de huid en tussen de veren van de duif op hun gemak voelen. Het schadelijke effect van dit ongedierte wisselt per soort en is ook niet altijd even duidelijk. Wat ze in ieder geval onder de duiven teweeg brengen is onrust. De duiven moeten regelmatig worden gecontroleerd, zeker voordat ze naar de tentoonstelling gaan.
Enkele veel voorkomende parasieten zijn de lange veerluis, de kleine veerluis en de schachtmijt. De lange veerluis zit tussen de vlaggen van de veren en wordt vooral gevonden als de duif een ziekte onder de leden heeft. De kleine veerluis wordt vooral op de rug,de nek en op de stuit gevonden.Deze luis zuigt geen bloed zoals wel werd aangenomen. De schachtmijten zitten tegen de schacht van de veer waardoor de veren kunnen uitvallen.
Tegen dit soort parasieten is in de dierenspeciaalzaak een spray verkrijgbaar.

Nagels knippen
Bij sommige sierduiven komt het voor dat de nagels te lang worden. Ze kunnen dan minder goed staan en soms niet meer over de grond lopen.
Controle van de duiven is daarom noodzakelijk, zeker voordat ze naar een tentoonstelling gaan. Als de nagels te lang zijn,moeten ze geknipt worden. Knip ze niet korter dan ongeveer 1cm, omdat in dit gedeelte van de nagel is waarin de bloedvaten en zenuwen zitten.
Als u aan deze voorwaarden voldoet, dan zult u zien wat een fijne hobby het is om sierduiven te houden voor uw ontspanning.

Bron: Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen